Denna rätt passar perfekt som en rätt i en måltid eller kan serveras på kommande julbufféer eller på någon av decembers alla fester. Cruditén ger härligt krisp och friskhet.
Du behöver

600 g Salmalax
1 msk rårörsocker
1/2 msk havssalt
1/2 msk kummin
1 krm Chili Explosion (chiliblandning)
1 ekologisk apelsin, finrivet skal

Crudité
1 gulbeta
1 morot
1 lila morot
1 apelsin
1/2 msk syltad ingefära, skivad
1 msk kallpressad mild rapsolja
lite färsk körvel och krasse
salt

Pepparrotscrème
1 1/2 dl smetana
ca 1 msk pepparrot, riven
salt och peppar

Portioner
4-6
Blanda socker och salt i en form och vänd ner laxen; låt snabbgrava i cirka 20 minuter. Rosta kummin i en panna på medelvärme och mortla den sedan lätt. Borsta bort lite av salt- och sockerblandningen från laxen. Krydda den sedan rikligt med kummin, chili och apelsin. Sätt ugnen på 175° och lägg laxen på ett bakplåtspapper. Ugnsstek laxen i cirka 5 minuter och låt sedan svalna på plåten.

Crudité: Tvätta gulbeta och morot. Skiva dem tunt på mandolin och låt ligga i kallt vatten ett par minuter för att bli riktigt krispiga. Lila morot bör sköljas för sig då den fäller lite färg i början. Skär bort skalet på apelsinen och skär köttet i tunna skivor. Precis innan servering, blanda alla ingredienser till cruditén och krydda med lite salt.

Pepparrotscrème: Vispa smetana och pepparrot med elvisp till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske mer pepparrot.
Fotograf