Lättgravad lax med rostad kummin och apelsin

Denna rätt passar perfekt som en rätt i en måltid eller kan serveras på kommande julbufféer eller på någon av decembers alla fester. Cruditén ger härligt krisp och friskhet.


Portioner: 4-6
Du behöver: 

600 g Salmalax
1 msk rårörsocker
1/2 msk havssalt
1/2 msk kummin
1 krm Chili Explosion (chiliblandning)
1 ekologisk apelsin, finrivet skal

Crudité
1 gulbeta
1 morot
1 lila morot
1 apelsin
1/2 msk syltad ingefära, skivad
1 msk kallpressad mild rapsolja
lite färsk körvel och krasse
salt

Pepparrotscrème
1 1/2 dl smetana
ca 1 msk pepparrot, riven
salt och peppar

Blanda socker och salt i en form och vänd ner laxen; låt snabbgrava i cirka 20 minuter. Rosta kummin i en panna på medelvärme och mortla den sedan lätt. Borsta bort lite av salt- och sockerblandningen från laxen. Krydda den sedan rikligt med kummin, chili och apelsin. Sätt ugnen på 175° och lägg laxen på ett bakplåtspapper. Ugnsstek laxen i cirka 5 minuter och låt sedan svalna på plåten.

Crudité: Tvätta gulbeta och morot. Skiva dem tunt på mandolin och låt ligga i kallt vatten ett par minuter för att bli riktigt krispiga. Lila morot bör sköljas för sig då den fäller lite färg i början. Skär bort skalet på apelsinen och skär köttet i tunna skivor. Precis innan servering, blanda alla ingredienser till cruditén och krydda med lite salt.

Pepparrotscrème: Vispa smetana och pepparrot med elvisp till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske mer pepparrot.

Bild för Katja Palmdahl

Mer från Katja Palmdahl


Bild för Katja Palmdahl
Bild för Katja Palmdahl