Lammstek med rostade jordärtskockor, svartrötter och röd spetskål

Lägg allt i en långpanna och låt det stå och dra till sig av alla goda smaker. Det är lite jobb med att skala och dela allt, men det klarar sig sedan själv i ugnen och blir en perfekt helgmiddag. Ta de rotfrukter du tycker bäst om, men missa inte de rostade jordärtskockorna – det är fantastiskt gott!


Portioner: 4
Du behöver: 

600 g lammstek
smör
300 g jordärtskockor
4 svartrötter
4 vitlöksklyftor
1 stor rödlök
1/2 röd spetskål
1/2 dl rapsolja
timjan
salt och peppar

Persiljecrème
2 dl crème fraiche
1 dl persilja, hackad
salt och peppar

Putsa lammsteken och bryn den i smör. Salta och peppra och lägg steken i ugnsfast form. Tvätta jordärtskockorna och halvera dem. Skala svartrötterna och dela i bitar. Krossa vitlöksklyftorna och klyfta rödlök och spetskål. Lägg allt i formen. Ringla över rapsolja, salta, peppra och strö över timjankvistar. Stek färdigt i ugnen på 150° tills lammsteken har en innertemperatur på 64°. Ta ut köttet och låt det vila på skärbräda. Höj ugnstemperaturen till 200° och låt rotfrukterna steka i ytterligare 10–15 minuter.

Persiljecrème: Rör ihop crème fraiche och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Skär upp lammsteken och servera genast tillsammans med de varma rotfrukterna och persiljecrèmen. Byt gärna ut timjan mot ny innan servering så ser det lite finare ut.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman