Denna puré är gjord på enbart orange morötter. Byt ut hälften mot gula eller vita för annan färg och smakbild. Servera gärna en lammsky eller rödvinssås till rätten.
Du behöver

600 g lammstek, utan ben
salt och peppar
timjan och rosmarin
1 vitlöksklyfta

Morotskräm
50 g smör, rumstempererat

ca 4 dl morötter, i slantar

1 msk citronsaft, färskpressad
salt

Grönsaker
8 röda steklökar

2 stora morötter

2 majrovor

1 kålrabbi
1 citron, skalet
1 msk rapsolja
salt och peppar

2 msk gräslök, finskuren
ärtskott

Parera lammsteken och fläk ut den. Strö över rikligt med timjan och rosmarin; riv över vitlöken. Salta och peppra. Rulla ihop steken igen och bind ihop med bindgarn. Bryn i panna och stek färdigt i ugnen på 150° till 58° i innertemperatur. Låt steken vila minst 10 minuter innan du skär upp den.

Morotskräm: Skala och skär ner morötterna i små bitar och koka dem mjuka. Ta upp morötterna och mixa dem släta i en mixer tillsammans med smöret. Smaka av med citronsaft och salt.

Grönsaker: Skala och koka löken. Skala och hyvla morot, majrova och kålrabbi tunt. Koka i saltat vatten cirka 1 minut. Låt rinna av och blanda med rapsolja, citronskal, gräslök, salt och peppar. Blanda runt och lägg upp i en liten form och tryck till. Skär ut bitar och lägg på tallrik med morotskrämen och lammsteken. Halvera lökarna och lägg dem och ärtskotten på tallriken.
Fotograf