Lammrygg med parmesansmaksatt potatisterrin

Rosastekt lammsadel är den perfekta festmåltiden en höstkväll. Avnjut den tillsammans med potatisterrin smaksatt med parmesan.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 lammsadel
2 lökar
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 dl rött vin
5 dl kycklingfond
1 lagerblad
2 kvistar rosmarin
salt och vitpeppar

Potatisterrin
800 g potatis
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
1/2 dl parmesan, riven
400 g shiitakesvamp
1 schalottenlök, hackad

Skär loss rygg- och innerfiléer från lammsadeln, putsa bort hinnor från köttet. Hugg benen i mindre bitar och bryn dem tillsammans med de bortputsade hinnorna, lök, morot och vitlök. Lägg allt i en gryta, slå på vin och kycklingfond så det täcker, ge ett uppkok och skumma väl. Tillsätt lagerblad och rosmarin, låt sjuda i 4 timmar, späd med mer fond eller vatten så det inte kokar helt torrt. Sila upp i ny kastrull och låt sjuda ihop till sås, smaka av med salt och vitpeppar och avsluta såsen med lite smör.

Potatisterrin: Skiva potatisen tunt, cirka 3 mm. Lägg skivorna i grädden; salta, peppra och riv i vitlöksklyftan, arbeta försiktigt potatisen i grädden. Lägg skivorna i en bakpappersklädd form och varva med riven parmesan, slå i grädden. Baka av potatisen vid 175° i cirka 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är mjuk. Ta ut och sätt potatisen i press i kyl över natten. Vid serveringen skivas terrinen och värms i ugn.

Krydda och stek på lammköttet, låt det gå färdigt i 125° varm ugn till kärntemperatur 58°, ta ut och låt vila före serveringen; värm potatisen samtidigt. Stek på svampen tillsammans med löken och lägg upp på tallrikar tillsammans med lamm, sås och potatisterrin.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen