Du behöver

400 g lammkött, malet
2 msk färsk rosmarin och timjan
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 ägg
1 dl vispgrädde

Vitlökscrème
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade

Ugnsbakade roswaldpotatisar
600 g roswaldpotatis
100 g körsbärstomater
3 msk rapsolja
1 tsk socker
salt och vitpeppar

Avokadosallad
2 avokador
1/2 rödlök
200 g körsbärstomater
1 dl svarta oliver
1/2 dl rostade pinjenötter
1 msk olivolja
1/2 citron, saften
salt och svartpeppar

Portioner
4

Blanda köttet med kryddor och ägg. Tillsätt grädde och blanda ihop ordentligt. Forma jämna bullar som steks färdiga och gyllene i en panna, beräkna cirka 5 minuter.

Vitlökscrème
Blanda crème fraiche och pressad vitlök och låt det koka upp.

Ugnsbakade roswaldpotatisar
Krydda potatisarna och vänd dem i lite olja. Stek dem i 225° varm ugn i cirka 40 minuter. Pensla tomaterna med olja, krydda dem med lite salt och socker; stek dem i ugnen tillsammans med potatisarna de sista 15 minuterna.

Avokadosallad
Ansa och skär avokado och rödlök i tunna klyftor. Dela tomaterna i halvor och blanda med avokado, rödlök och oliverna. Strö över de rostade pinjenötterna och ringla över lite olivolja. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.

Lägg upp lammköttbullarna med ugnsstekta potatisar och tomater. Servera med vitlökscrème och avokadosallad till.

"För att få denna rätt sundare kan grädden i lammköttbullarna bytas mot mjölk och mängden potatis minskas."

Fotograf