Du behöver

Hel fläskkarre
1 vitlök (solo)
10-15 rosepepparkorn
1 kruka färsk timjan
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
Salt & svartpeppar

Ölkokta rotfrukter:

Potatis
Knippmorötter
Gul lök
Purjolök
Blomkål
Mörk öl
Hönsbuljong
Salt & svartpeppar

Senapscremé toppad med parmesan


4 dl smetana
2 msk grovkornig dijonsenap
2 msk finriven parmesan
1 tsk äppelcidervinäger
Salt & svartpeppar
Eventuellt lite sötma, ex socker eller honung
Portioner
6

Ta fram köttet ur kylen och låt ligga framme minst 30 minuter.

Salta och peppra köttet väl. Bryn det runt om i rapsolja & smör. Lägg köttet i en ugnsform.

Slå vinäger och soja bredvid. Tillsätt även krossad rosepeppar, vitlök och timjan.

In i ugnen på 100 grader. Ös köttet några gånger under tiden med vätskan runt om.

Innan du skär upp köttet låt det vila i 20-30 minuter.

Ansa och skala grönsakerna. Skär i grova bitar.

Koka upp lika delar vatten och öl och tillsätt hönsbuljong. Tillsätt potatisen först eftersom den tar längst tid att koka. Efter ca 8-10 minuter tillsätt morot och blomkål, vänta ytterligare några minuter med den gula löken.
När de känns genomkokta dra kastrullen av värmen, tillsätt purjolöken och låt det stå och dra i några minuter.

Här tycker jag att det är viktigt att göra riktigt grova bitar & absolut inte låta set stormkoka så det kokar sönder. Det ska vara tuggmotstånd i allt utom potatisen. Gör man den här rätten på hösten så kan man med fördel slänga med lite äppleklyftor i slutet

Blanda samman alla ingredienserna till senapscremen och låt stå och dra i kylen i minst 1 timme.

/PappaKock

Fotograf