Du behöver

1 kyckling - helst majskyckling eller annan kyckling av vettig kvalitet
4 dl buljonggrönsaker skurna i bitar exempelvis morot gul lök vitlök rotselleri purjolök och persiljestjälkar
lagerblad vitpepparkorn timjan och ett par kryddnejlikor
25 små steklökar
25 små champinjoner
0.5 citron - strimlat skal
2 msk gräslök - finskuren
1.5 dl Färskost
salt och vitpeppar

Portioner
4

Partera kycklingen i över- och underlår samt vingar och bröst där du skurit loss ryggbenet. Lägg allt i en gryta, täck med vatten, koka upp och skumma. Tillsätt grönsaker, kryddor och salt; koka stilla. Ta upp brösten efter cirka 20–25 minuter. Stick i dem och kolla att saften är klar, låt lår och vingar gå i ytterligare 15–20 minuter innan de plockas upp. Håll köttet varmt under lock i en varm serveringsgryta och låt resterande skrovbitar koka i ytterligare 30 minuter. Sila och reducera till hälften. Skala smålökarna, putsa champinjonerna. Koka lök och champinjoner i buljongen. Plocka upp lök och champinjoner med en hålslev, placera dem med köttet.

Mixa 3 dl av buljongen med färskosten, smaka av med salt och peppar. Slå detta över kycklingen, tillsätt rivet citronskal och värm försiktigt så att kycklingen kommer upp i temperatur. Avsluta med att tillsätta gräslöken. Servera. Om du har buljong över så gläd dig.

Fotograf