Den här soppan på ugnsbakad rotselleri är en vinterklassiker på Bastards meny, men med säsongsmarkörerna pocherat ankägg och en generös driva av restaurangens egensaltade stenbitsrom leder den oss rätt in i våren.

Receptet ger mer stenbitsrom än man behöver, men rommen kan frysas och användas vid annat tillfälle.
Du behöver

1 stor rotselleri
1 purjolök, skivad
1 potatis, tärnad
200 g smör
2 lagerblad
5 dl kycklingfond eller grönsaksbuljong
5 dl mjölk
salt

stenbitsrom
500 g färsk stenbitsrom
2 msk havssalt
kallt vatten

Servering

4 ankägg, pocherade

8 msk stenbitsrom
gräslök, finklippt

Portioner
4
Baka rotsellerin i ugnen på 170° i cirka 1 1/2 timme, tills sellerin är helt mjuk och skalet är skrumpet. Låt den svalna; gröp sedan ur innanmätet. Ansa och skär purjolöken i skivor. Skala och tärna potatisen. Stek purjolöken mjuk med en klick smör i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i potatistärningarna och stek ett par minuter till innan du tillsätter selleri, buljong och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Dra kastrullen åt sidan och ta upp lagerbladen. Tillsätt mjölken och mixa soppan slät med stavmixer. Innan servering värmer du upp soppan och smakar av med salt.

Stenbitsrom: Snitta upp romsäckarna och skrapa ur romkornen i en stor bunke; fyll upp med kallt vatten. Vispa med en ballongvisp och avlägsna samtliga hinnor som fastnar i vispen. Sila rommen och häll upp i en bunke. Salta och blanda väl; häll upp i en finmaskig sil och låt stå i kyl på avrinning i minst 12 timmar. Förvara kallt. Frys in överbliven rom i små portionsförpackningar och tina upp innan användning.

Servering: Pochera äggen genom att koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med en skvätt vitvinsvinäger. Knäck äggen separat i kaffekoppar. Skapa en virvel i vattnet och släpp ner äggen, ett i taget. Pochera i 3 minuter. Värm upp sellerisoppan och smaka av med salt. Servera soppan med pocherat ankägg, stenbitsrom och finklippt gräslök.
Fotograf