Det finns alltid en anledning till varför vissa rätter blir klassiker: de är vansinnigt goda! Detta är en sådan rätt. I detta fall används hjortfärs, ett val jag gjorde efter att ha låtit barn pröva olika köttbullar. De flesta tyckte bäst om dem med hjortfärs, och jag kan hålla med.
Du behöver

500 g hjortfärs
200 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk + 50 g smör
1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
3/4 msk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk enbär

Gräddsås
2 dl vispgrädde
2 dl viltbuljong
1–2 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Pressgurka
1 liten gurka
3 msk ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten, kallt

Servering
rårörda lingon
persilja

Portioner
4-6
Finhacka löken och stek den mjuk i 1 msk smör; låt svalna. Blanda mjölk, grädde och ströbröd; låt dra. Krossa eller mortla enbären. Blanda alla ingredienser till köttbullarna och låt stå i 30 minuter. Rulla och bryn köttbullarna. Tillsätt såsingredienserna och koka köttbullarna i 5 minuter. Ta upp köttbullarna och sila såsen. Lägg tillbaka allt i grytan eller i en serveringsform.

Pressgurka: Skär gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Rör ut sockret i ättikan och vattnet. Låt gurkan dra i lagen i minst 2 timmar, gärna över natten.

Servering: Servera gärna rårörda lingon till köttbullarna och gurkan. Strö lite finskuren persilja över köttbullarna innan servering.
Fotograf