Äggulorna blir härligt krämiga när de gått på svag värme i sitt oljebad. Här avgör du själv hur krämiga du vill ha äggulorna; ju kortare tid i ugnen, desto lösare gula. Det går också att sjuda gulorna på svag värme i en kastrull med olja. Ta upp äggulorna då och då och känn på dem hur fasta eller lösa de är. Ta upp dem när du är nöjd med konsistensen.
Du behöver

12 äggulor
neutral rapsolja

12 små potatisar
16 sparrisar
ca 1 dm gurka, skalad och urkärnad
1 dl salladslök, skuren i mindre bitar
1 msk äppelcidervinäger
1/2 msk rapsolja
salt och svartpeppar
4 dl räkor, skalade
2 dl getost, smulad
1 huvud baby gem eller huvudsallad
dill

Portioner
4
Häll lite neutral rapsolja i en ugnsfast form tills det täcker botten. Lägg i äggulorna och slå på rapsolja tills det täcker gulorna. Ställ in i 80° varm ugn i 30–40 minuter; gulorna ska vara koagulerade och krämiga, med inte hårda. Tiden varierar något beroende på storleken på gulorna. Efter 30 minuter kan du ta upp en gula med en slev och känna på den försiktigt med fingret. Om du vill ha gulorna fastare, låt dem gå en stund till.

Koka potatis och sparris; låt svalna. Skär gurkan i mindre bitar och blanda med salladslöken och de avsvalnade sparrisarna. Smaka upp med äppelcidervinäger, olja, salt och svartpeppar. Plocka av salladsbladen från salladshuvudet och lägg bladen på tallrik. Fördela räkorna i salladsbladen. Lägg ut äggulorna, potatisen och sparrisblandningen. Toppa med getosten och dillen. Ringla över dressingen från sparrisblandningen.
Vinförslag
2775 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, Niederösterreich, Österrike 97:–
Fotograf