Den sötsura smaken som man hittar i denna rätt är mycket karakteristisk för Sverige. Det är viktigt att man smakar av noggrant och hittar den rätta balansen mellan sötman och syrligheten.
Du behöver

500 g kalvhögrev, benfri
1 purjolök
1 morot
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
1 lagerblad
1 msk kryddpeppar
5 dillstjälkar
2 tsk salt per liter vatten

Dillsås
5 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
2 tsk socker
5 dillstjälkar, grovt delade
4 dl buljong från köttkoket
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk smör
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl dill, hackad

Portioner
4

Skär ner köttet i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på kokande vatten så köttet täcks. Skumma noga. Skär purjolök, morot, palsternacka, selleri och lök grovt. Lägg ner i kastrullen med köttet. Lägg också i dillstjälkar, kryddpeppar, lagerblad och salt. Låt puttra i 1 timme tills köttet är mört. Sila av buljongen och spara den till sås.

Dillsås
Koka ihop dillstjälkar, ättika, socker och vatten till en lag. Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjölet, rör om. Tillsätt 2 dl av buljongen och vispa helt slätt. Häll i resten av buljongen samt grädden under omrörning. Smaksätt genom att sila ner ättikslagen samt genom att tillsätta hackad dill. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite ättika. Ta bort dillstjälkar och lagerblad och häll sedan såsen över köttet och grönsakerna.

Servera med kokt potatis.

Fotograf