Här finns det utrymme för improvisation i smaksättningen. Sältan är viktig och kryddningen kan varieras. Öka fänkålen för mer aromatisk lag, prova gärna också med lite anis i sökandet efter den godaste lagen.

Du behöver

Här finns det utrymme för improvisation i smaksättningen. Sältan är viktig och kryddningen kan varieras. Öka fänkålen för mer aromatisk lag, prova gärna också med lite anis i sökandet efter den godaste lagen.

2-3 kg havskräftor (6-8 havskräftor/portion)
5 l vatten
1 dl salt, gärna grovt
2 msk dillfrön
1 msk kummin
1 msk fänkålfrön
några nypor socker

Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, dillfrön, kummin, fänkålsfrön och socker. Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Låt dem koka 3-5 minuter beroende på storlek; beräkna koktiden när vattnet kokat upp på nytt. Låt havskräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, sätt kokkärlet i kallt vatten som byts ut några få gånger.

Fotograf