Kalv i dill

En klassiker som man aldrig får nog av. Alla har sina egna preferenser för hur sötsyrlig såsen ska vara. Testa fram en reduktion som passar er i smaken och smaka av såsen med den!


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g kalvbog
2 lagerblad
1 gul lök, klyftad
5 vitpepparkorn
6 små palsternackor
8 små morötter

Sötsur reduktion
1 dl vatten
4 msk ättika, 12%
1 msk socker
4 dillstjälkar

1 1/2 dl grädde
dill
kokt potatis

Parera och skär bogen i grova bitar. Lägg köttbitarna i en gryta, täck med kallt vatten, tillsätt kryddor och lök. Koka upp och skumma. Sjud i 1–1 1/2 timme beroende på hur stora bitarna är; köttet ska vara riktigt mört. Skala palsternackor och morötter. Lägg i dem de sista 5 minuterna.

Sötsur reduktion: Blanda samtliga ingredienser och koka upp. Låt svalna.

Ta upp kött och smaksättare ur buljongen och låt den koka ihop tills 3 dl återstår. Tillsätt grädden och koka ihop. Tillsätt den sötsura reduktionen till den smak som önskas. Vänd ner köttet och rotfrukterna. Skär ner rikligt med dill och vänd runt. Servera med kokt potatis.

Vinförslag: 
1563 Hoegaarden Wit-Blanche, Belgien
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman