Jag tycker att äpple är så gott att jag blandar ner det i det mesta under hösten. Här är det kålpuddingen som får lite extra smak från äpplet. Puddingen är lite lyxig med grädde, som kan bytas ut mot mjölk om man så vill.
Du behöver

600 g vitkål (lite drygt 3/4 l nedskuren kål)
4 äpplen
50 g smör
2 gula lökar
3/4 dl ättika, 12%
1 1/2 dl ljus sirap
salt och peppar

3 msk ströbröd
2 msk konc kalvfond
3 dl grädde
600 g blandfärs

Råröda lingon
250 g lingon
1/2 dl socker

Portioner
6
Dela kålen i grova bitar. Dela ner äpplena i mindre bitar och skär löken i tunna skivor. Stek kål, äpple och lök lite i taget i smör i en panna. Lägg sedan allt i pannan tillsammans med ättika och sirap och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Blanda ströbröd, kalvfond och grädde; låt stå och dra tills ströbrödet har svällt. Blanda sedan ner färsen, salta och peppra. Varva färs med kål i en ugnsfast form. Avsluta med kål på toppen. Grädda på 180° i cirka 40 minuter.
Fotograf