De allra första gångerna på våren som man äter sparris är något speciellt. Vit är oslagbar tillsammans med skinka och citrussyrlig dressing.
Du behöver

12 skivor kallrökt skinka
4 skivor surdegsbaguette
några salladsblad
olivolja och flingsalt
400 g vit sparris
1 l vatten
2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 tsk pressad citronjuice

Citronette

1 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja
1 msk olja med neutral smak
½ tsk dijonsenap
salt

Portioner
4

Skär bort nedersta cm på sparrisarna och skala dem noga. Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice i en vid kastrull och lägg sedan ner sparrisarna. Koka sparrisen ca 4 minuter tills den är genommjuk med ett lätt tuggmotstånd och kyl därefter ner dem.

Citronette

Mixa eller vispa samman samtliga ingredienser till citronetten och smaka av med salt.

Värm en stekpanna till hög temperatur och stek brödskivorna i rikligt med olivolja till fin färg.
Dela sparrisarna på längden och lägg dem på 4 tallrikar. Ringla över citronetten och strö över lite flingsalt. Lägg på skinkan, brödskivorna och några salladsblad.