Det är lite pilligt, tar lite tid och rullarna görs precis innan gästerna kommer, men få rätter uppskattas så mycket som dessa krispiga och smakrika munsbitar! Förbered dipp, kyckling och alla grönsaker dagen innan.
Du behöver

4 kycklinglår
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 limefrukter
salt och peppar
rispapper
ca 6 rädisor
1–2 stora morötter
2 salladslökar
solrosskott
koriander

ingefärs- och chilidipp

1 dl thaisoja
2 msk vatten
2 msk risvinäger
2 msk muscovadosocker
1 stjärnanisfrukt
1/2 chilifrukt
1 msk ingefära, riven

servering

salladslök
koriander
sesamfrön

Portioner
10 buffé

Sätt ugnen på 150°. Lägg kycklinglåren i en ugnsfast form och krydda köttet med salt och peppar; ringla över lite olja och honung. Skär limerna i skivor och lägg dem runt om kycklinglåren. Stek köttet i cirka 45–50 minuter; köttet ska inte vara rosa. Låt köttet svalna något innan du plockar det från benen. Skär rädisorna på mandolin och lägg dem i iskallt vatten för att de ska hålla sig krispiga. Skala moroten och skär även den på mandolin; dela sedan morotsbanden i julienne (tändsticksstora stavar) och lägg stickorna ihop med rädisorna. Skär salladslöken i tunna ringar. Lägg rispapperen i kallt vatten så att de blir mjuka och lätta att jobba med. Blöt en handduk och och lägg ett rispapper i taget uppe på. Platta ut rispapperet och lägg på kycklingkött. Fördela rädisor, morotsstavar och salladslök ovanpå kycklingen. Toppa med lite solrosskott och koriander. Vik över änden så att fyllningen göms, vik därefter över ändarna så att fyllningen hålls inne och fortsätt sedan rulla till en fin rulle.

ingefärs- och chilidipp: Skala och riv ingefäran. Hacka ner chilifrukten fint. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt dressingen koka tills allt socker löst sig. Låt dressingen svalna innan servering.

servering: Dela rullarna på mitten så att dressing lätt kan rinna ner i fyllningen. Hacka salladslök och koriander fint och strö det över rullarna. Rosta lite sesamfrön i en torr panna och strö fröna i dippen eller servera i en skål bredvid.

 

Rispapper och thaisoja finns att köpa i vanliga matbutiker. Tänk på att koriander är en ört som ofta gillas, men också ogillas av många. Är du osäker på om någon av dina gäster inte tycker om det kan du göra ett par rullar utan koriander.

Fotograf