Glögg

Det finns massor av finfina glöggar att köpa färdiga men ibland kan det vara kul att sätta sin egen prägel på glöggen. Här är två exempel på glöggar som ni kan laga på kort varsel som är både runda och fylliga smaken.

Du behöver: 

Vitvinsglögg
1 flaska vitt vin, torrt 3 dl grappa
2 kanelstänger 1 stjärnanis
1 msk kardemumma- kärnor
2 tonkabönor
1 citron, med skal
1 äpple
3 dl ljust muscovado- socker
servering
sötmandel

Rödvinsglögg
1 flaska rött vin
2 dl okryddat brännvin 2 1/2 dl råsocker
kryddblandning
2 kanelstänger
1 bit ingefära, torkad
3 tsk kardemummakärnor 1 apelsin, med skal
1/2 dl russin
1 msk kryddnejlika
3 bitar pomerans
servering
russin och sötmandel

Vitvinsglögg: Lägg alla kryddor samt äpple och socker i en kastrull; slå på grappan och vinet • Låt blandningen sjuda tills den är varm nog för att dricka, men utan att den kokar • Sila av glöggen och servera med mandlar.

Rödvinsglögg: Låt kryddblandningen och brännvinet stå och dra i 4 dagar; skaka om då och då • Häll blandningen i en kastrull och slå på socker och vin • Låt blandningen sjuda tills sockret smält • Sila av glöggen • Servera med russin och mandlar.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman