Höstgryta på älg med enbär, lingon, rödlök, äpple och kantareller

Klassisk gryta på älg som fått koka i rött vin. Den blir riktigt vardagslyxig både till smak, färg och form genom att toppa med de nystekta äpplena, lingon, rödlök och kantareller. Om du vill kan du byta ut kantarellerna mot annan svamp.


Portioner: 4
Du behöver: 

600 g grytbitar av älg, t ex fransyska eller innanlår
salt och peppar
2 msk mjöl
2 morötter
8 pärllökar
1/4 rotselleri
1 knippe timjan
1 lagerblad
6 enbär, krossade
5 dl rött vin
2 dl vilt- eller oxbuljong
salt och peppar

Tillbehör
1/2 l kantareller
2 äpplen
1 rödlök
2 msk smör
salt och peppar
2 dl lingon

Skala morötter, lökar och rotselleri. Dela morötter och selleri i mindre bitar. Bryn grytbitarna i smör, salta och peppra. Strö över mjölet; tillsätt rotfrukter, kryddor, vin och buljong. Sjud i cirka 1 timme, tills köttet är mört. Smaka av grytan med salt och peppar.

Tillbehör: Ansa kantarellerna och klyfta äpplen och rödlök. Smält smöret och sautera lök, äpple och kantareller tills de är varma och mjuka men med lite kärna. Smaka av med salt och peppar. Strö äppelblandningen och lingonen över grytan vid servering.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman