Helstekt kalvfilé med buljongkokt potatis och ostronskivling


Portioner: 8
Du behöver: 

1,5 kg kalvfilé eller kalvrygg
8 bakpotatisar
5 dl kycklingbuljong
2 kvistar färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
800 g ostronskivling
2 schalottenlökar, hackade
hackad persilja
1 litet knippe färsk dragon
500 g haricots verts
smör
salt och peppar
ev. rödvinssås till serveringen

Skala potatisen och stansa eller skär ut ”puckar”. Lägg dem i en eldfast form och fyll formen med kycklingbuljong smaksatt med rosmarin och vitlök. Sätt in i 150° varm ugn tills potatisen är färdig, cirka 1 timme. Krydda kalvköttet och bryn det runt om. Ställ in i ugnen tillsammans med potatisen. Låt köttet stå inne tills det har en innertemperatur av cirka 58°, ta ut köttet och låt det vila minst 10 minuter före serveringen.

Koka haricots verts i lättsaltat vatten, häll av och smaksätt med smör och hackad dragon. Stek svampen i smör tillsammans med lök, smaka av med salt, peppar och hackad persilja.
Tips: Rätten kan serveras på olika sätt, antingen med en rödvinssås, med buljongen från potatisen eller som en svampsås om svampen tillagas. Välj din favorit.

Bild för Fredric Bengtsson

Mer från Fredric Bengtsson


Bild för Fredric Bengtsson