Skaldjur är också ett måste till nyårsmiddagen. Här samsas både hummer, pilgrimsmusslor och blåmusslor med en halstrad rödtunga. Gurkan ger extra fräschör och krispighet till rätten.

Koka musslorna och gör såsen dagen innan. Betorna kokas också dagen innan och värms på nyårsafton upp i en gryta med lite smör, eller läggs i ugnen en kort stund så att de hinner bli tempererade. Blåmusslorna låter du koka med i såsen så att de blir varma.
Du behöver

400 g rödtungsfilé
4 pilgrimsmusslor
1/2 hummer, kokt
2 rödbetor
2 gulbetor
2 polkabetor

Marinerade gurkstavar
1 dm gurka, skalad
citronsaft
olivolja
salt och svartpeppar
dill

Blåmusselsås
1 nät blåmusslor
1 gul lök
3 dl vitt vin
1 litet knippe persilja
1 dl grädde
salt och peppar
lite mjölk

Portioner
4
Blåmusselsås: Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt musslorna och persiljan. Slå över vinet och lägg på locket. Sjud musslorna tills de öppnat sig; släng de musslor som inte är öppna. Sila blåmusselbuljongen och koka ner den till 2 dl. Tillsätt 1 dl grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, mixa upp såsen med lite mjölk.

Koka betorna hela i saltat vatten. Låt dem svalna. Skala och skiva betorna. Stansa ut runda bitar eller skär dem i fyrkanter.

Marinerade gurkstavar: Kärna ur gurkan och skär den i tunna stavar. Vänd runt stavarna i lite citronsaft och olivolja. Smaka upp med salt och svartpeppar. Blanda med plockad dill precis före servering.

Plocka hummerköttet ur skalet. Halstra rödtungan och pilgrimsmusslorna, salta och peppra.

Servering: Lägg upp rödtungan på tallriken och klä den sedan med hummerkött, pilgrimsmussla, blåmusslor och betor. Fördela gurkstavarna. Skumma upp såsen med lite mjölk och slå den över.
Fotograf