Crudité är enligt mig ett av det absolut godaste sätten att servera morot på. Här tillsammans med en halstrad Gös.

Du behöver

600 g gös med skinnet kvar
smör

ljummen morots- och fänkålscrudité

3 morötter
1/2 fänkålsstånd
2 röda knipplökar
2 msk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
1 litet knippe persilja
salt och peppar

Portioner
4

Skär ett par skåror i gösskinnet. Stek gösen i het panna med skinnsidan nedåt i 3–-4 minuter; den ska i stort sett vara klar. Vänd gösen och stek den en kort stund på köttsidan. Salta och peppra.

ljummen morots- och fänkålscrudité: Skär morötter och fänkål tunt på mandolin eller använd en skalare för att få riktigt tunna längder. Skär rödlöken i tunna klyftor. Blanda allt och vänd runt med äppelcidervinäger och rapsolja. Smaka upp med salt och peppar, vänd ner persilja.

servering: Värm upp cruditén med vinägretten, bara en kort stund så att det bara precis hinner bli lite ljummet. Lägg upp gösen på tallrik tillsammans med cruditén. Servera exempelvis rostade rotfrukter eller en grönsallad till.

Fotograf