Här har vi valt att servera moset till hel, stekt sill. Grönkålsmoset fungerar givetvis till en mängd andra råvaror, som exempelvis kyckling, vilt eller grillat oxkött.
Du behöver

4 dl grönkål; repad, blancherad och grovstrimlad
500 g potatis, av halvfast sort 
smör
salt och peppar

Syrad lök
1 gul lök, strimlad från topp till tå
1/2 dl vitvinsvinäger
lite olja och salt

Portioner
4
Skala och koka potatisen. Mosa potatisen grovt med smör. Tillsätt den strimlade kålen, smaka av med salt och peppar. Tycker du att moset känns för kompakt kan du tillsätta en skvätt varm mjölk.

Syrad lök: Svetta löken i lite olja under lock tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt vinägern och koka in den tills all vätska är bortkokt. Smaka av med salt.

Servering: Arrangera moset överstrött av den syrade löken.
Fotograf