Jag gillar att flytta ut den svenska husmanskosten på grillen. Här är det det rökta fläskets tur. Det kan bytas ut mot isterband eller rimmat fläsk. Tänk på att grilla kålen på indirekt värme så att den inte blir bränd och sotig. Saften från den grillade citronen är verkligen pricken över i:et.
Du behöver

400 g varmrökt fläsk i skivor
1 st spetskålshuvud
rapsolja
Salt
1 st citron
pepparrot
gräddfil

Portioner
4

Dela spetskålen i 6 klyftor, låt roten vara kvar. Salta och ringla över rapsolja, låt marinera i 30 minuter. Klyfta citronen. Lägg spetskål, fläsk och citron på grillen.

Låt spetskålen grilla tills den är al dente; om man vill kan man nu skära bort roten. Lägg upp på tallrik, pressa över citronsaften och riv över pepparrot. Vill man tillföra lite krämighet till rätten passar det utmärkt att servera lite gräddfil till.

Fotograf