Grillade kotletter med kantareller och kronärtskocka


Portioner: 4
Tid: 40 min
Du behöver: 

4 rejäla kotletter
2 kronärtskockor
1/2 citron
200 g färska kantareller
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
smör till stekning
olivolja till skockorna
salt och peppar

Aioli:
3 äggulor
1 tsk Dijonsenap
4 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 dl solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Börja med att koka kronärtskockorna i lättsaltat vatten tillsammans med några citronskivor. Koka tills bladen lossnar om man drar lätt i dom, ca 15-20 minuter. Låt skockan svalna och dela sedan i kvartar. Plocka bort den håriga delen och vänd snittytorna i lite olivolja.


Aioli:
 Lägg äggulor i en liten bunke och blanda med senap, pressad vitlök, salt och peppar. Tillsätt oljan droppvis under omrörning och smaksätt med vinäger, salt och peppar.


Krydda kotletterna och grilla eller stek i grillpanna ca 3 minuter på var sida.
 Lägg även skockorna på grillen tillsammans med kotletterna. Grilla även dom ca 3 minuter på var sida. Vänd då och då. 
Fräs kantarellerna i lite smör några minuter och låt vätskan koka bort. Lägg i skivad vitlök och timjankvistar och låt steka med någon minut.


Servera kotletterna med svampen, skockorna och aiolin. Välj svenskt och helst eko-kotletter. Kotletter med fettrand och ben är att föredra för lite mer saftighet på köttbiten. Om man grillar så grilla på medelvärme ca 3 minuter på var sida. 


Receptet är skapat och lagat av:
Bild för David Back

Mer från David Back


Bild för David Back

Tror du att du inte kan laga mat? Då har du fel! Med hjälp av den här kokboken kommer du garanterat att lyckas. Den innehåller femtio härliga rätter som gör både dig och din omgivning lyckliga.