Du behöver

800 g urbenad kalvstek
1.5 tsk Salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
0.5 tsk chiliflakes
2 st vitlöksklyftor
2 msk rumstempererat smör

sparrissalsa

1 st utkärnad och urgröpt avokado
50 g sockerärtor
125 g späd grön sparris
1 st rödlök
0.75 st gurka
2 msk citronsaft
1.5 msk Olivolja
salt och svartpeppar

sardellbakad potatis

5 st sardellfiléer i olja
2 st hackade vitlöksklyftor
800 g färskpotatis
1 st stor kvist rosmarin - hackad
0.5 dl Olivolja
svartpeppar

Portioner
4

Börja med kalvsteken. Riv vitlöken och blanda med salt, svartpeppar, chiliflakes och smör. Massera in blandningen noga runt kalvsteken, bind upp köttet med stekgarn och låt gärna vila i cirka 1 timme i kylskåp. Stick in en kökstermometer i den tjockaste delen av kalvsteken. Grilla först kalven direkt ovanför glöden så att den får fin färg runt om. Skjut därefter över steken till sidan av glöden så att den grillas över indirekt värme. Lägg på ett lock på grillen och låt köttet grilla tills det har en innertemperatur på cirka 65°. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.

Sparrissalsa: Hacka samtliga grönsaker till salsan riktigt fint. Blanda grönsakerna med citronsaft och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Sardellbakad potatis: Värm ugnen till 200°. Borsta potatisen ren och skär den i tunna skivor. Hacka sardellerna och blanda med hackad rosmarin, hackad vitlök och olivolja. Sväng runt detta med potatisskivorna och krydda med svartpeppar. Smaka av med salt på slutet, då sardellerna förmodligen är tillräckligt salta för att krydda upp potatisen. Rosta potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

servering: Ta bort snöret från kalven och skiva köttet. Toppa med sparrissalsa och servera med den sardellbakade potatisen.

Fotograf