Panzanella är egentligen en antipasto. Traditionellt låter man det ligga i dressingen och bli fuktigt, men vi rostar det hellre; det blir godare till fisk. Mogna tomater är ett måste; om de inte är helt i toppform kan man baka dem långsamt i ugnen med lite timjan, vitlök och olivolja. Olika färger på tomaterna kan vara trevligt, men undvik de rödgrönrandiga som smakar dåligt och har ett segt skal.
Du behöver

4 små hela guldbraxnar, rensande och fjällade
flingsalt
god olivolja, extra virgin

Panzanella
1 dagsgammalt bröd
300 g mogna tomater
2 msk kapris
16 basilikablad 
1/2 rödlök, skivad 
4 sardeller
olivolja
färskpressad citronsaft
salt och peppar

Portioner
4
Panzanella: Sätt ugnen på 200°. Skär brödet i 2x2 cm stora tärningar, behåll gärna skorpan; beräkna 7–8 tärningar per person. Droppa lite olivolja över krutongerna och rosta tills de börja få färg i kanterna. Tärna under tiden de stora tomaterna och halvera de små. Lägg i en bunke och tillsätt kapris, basilika, sardeller och rödlök; salta och peppra. Tillsätt de varma krutongerna och lite mer olivolja, pressa i citronsaft. Blanda väl och smaka av.

Klipp av fenorna om fiskhandlaren inte gjort det och ryck ut gälarna. Tvätta fiskarna under kallt vatten, torka en aning och salta både på skinnet och på insidan av fisken. Grilla i ungefär 4 minuter på var sida. Testa om de är klara genom att sticka en tandpetare i den tjockaste delen av fisken, håll den där i 5 sekunder och för sedan stickan till din överläpp; om stickan känns varm är fisken klar. Servera direkt med panzanella.
Fotograf