Grillad flankstek med chimichurri

Flanksteken gör sig bäst grillad medium/rare. Briljera för dina vänner i sommar och servera denna underbara rätt.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 bitar flankstek à 200 g

Marinad

2 msk soja, japansk
2 msk balsamvinäger
2 msk champagnevinäger
2 vitlöksklyftor, krossade
1 jalapeñochilifrukt, finhackad
1 msk koriander, hackad
1 tsk socker
1 nypa nymald vitpeppar
1 dl majsolja

Chimichurri

3 dl bladpersilja
1/2 dl oregano
3 jalapeñochilifrukt
1 liten gul lök
1 tsk nymald svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
3 msk citronjuice
2 tsk havssalt
1 dl god olivolja

Putsa flanksteken fri från fett och silverhinna.

Marinad: Lägg alla ingredienser utom olja i en blender och kör ett par sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills oljan har gått samman med såsen. Lägg köttet i en skål eller form som tillåter att köttet blir helt täckt av marinaden. Marinera i minst 6 timmar, gärna över natten.

Chimichurri: Kärna ur och grovhacka chilifrukterna. Hacka löken. Lägg alla ingredienser utom olja i en mixer. Kör ett par sekunder. Med motorn på, tillsätt oljan i en tunn stråle tills såsen har gått ihop. Håller upp till en vecka i kylen och serveras rumstempererad.

servering: Förbered grillen. Ta upp köttet ur marinaden och lägg det på het grill. Grilla cirka 3–-5 minuter på varje sida; vänd köttet bara en gång. Servera köttet skuret i tunna skivor med chimichurri och kanske ett ›grovt‹ potatismos.

Denna köttbit gör sig absolut bäst grillad till medium/rare; välj annars hellre en annan styckningsdetalj. Detta är en lite ovanlig styckningsdetalj som man inte ser så ofta, men oj, vad gott det blir på grillen!

Bild för Redaktionen