Pizza bianco, alltså pizza utan tomatsås. här har de gått loss i sin stora trädgård och hittat mycket ätbart ogräs som frästs upp tillsammans med vitlök. sidfläsket är penslat med en het rabarberkaramell.

Varje gång vi har öppet har vi minst en pizza bianco, det vill säga en pizza utan tomatsås i botten. Plocka späda skott från nässlor och kirskål när du plockar ”ogräs”.
Du behöver

4 pizzabottnar à 170 g
2 dl crème fraiche
200 g blandade späda nässlor och späd kirskål
2 vitlöksklyftor
olivolja och smör till stekning
12 skivor varmrökt fläsk, skuret ca 1 mm tunna
2 buffelmozzarellor à 125 g
4 dl parmesan, grovriven

rabarberkaramell

2 dl strösocker
1/2–1 tsk valfri chilifrukt
1 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
100 g rabarber, finstrimlad

rökt lök

4 små rödlökar
olivolja
salt och svartpeppar

saltrostad mandel

50 g mandel
1 tsk vatten
1/2 tsk salt

Portioner
4

rökt lök: Skala och skär rödlöken i klyftor. Sväng runt löken med rikligt med olivolja samt salt och peppar. Rök på 120°, gärna i grillen, i cirka 1 timme. Vill du förstärka röksmaken kan du tillsätta en rubb med lite röksmak på, men låt framför allt den naturliga röken sätta smaken.

saltrostad mandel: Rosta mandlarna i en stekpanna med salt på medelvärme tills mandlarna fått fin färg. Slå på lite vatten och rör om tills vätskan kokat in i mandlarna. Häll ut mandlarna på en skärbräda och hacka dem grovt.

rabarberkaramell: Koka samman socker, hackad chili, vatten, vinäger och finstrimlad rabarber tills rabarbern är mjuk och vätskan blivit lite karamellig. Mixa karamellen slät.

Skölj nässlor och kirskål noga och låt dem torka på papper. Plocka bort grova stjälkar. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och fräs ogräs samt vitlök ett par minuter; krydda med salt. Hetta upp ugnen under lång tid till 300°, gärna med en pizzasten i ugnen. Har du inte det kan du sätta in en bakplåt i ugnen och låta den bli riktigt het. Kavla eller dra ut pizzadegen riktigt tunn; när du tror att du är klar ska du göra den ännu tunnare; använd mycket mjöl så att den inte fastnar och är lätt att hantera. Bred ut crème fraiche över bottnarna och toppa med fräst ogräs, rökt lök, fläsk som du doppat i rabarberkaramellen samt buffelmozzarella och parmesan. Grädda pizzan i cirka 5–10 minuter, eller tills pizzan fått fin färg under och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter, det ger god karaktär. Toppa med hackade mandlar och servera genast.

Fotograf