Len rödbetssoppa där citronen och fårosten dämpar den jordiga tonen från betan.
Du behöver

750 g rödbetor
1 liten citron, saften
1 msk olivolja
7 dl grönsaksbuljong + 1 dl
1 msk crème fraiche
2 msk salvia, strimlad
75 g pecorino sardo, riven
75 g valnötter, grovhackade
extra timjan
salt och svartpeppar

Portioner
4

Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka i rikligt med saltat vatten. Koktiden varierar med storleken på betorna liksom om de är sommar- eller höst-/vinterbetor. Häll av kokvattnet, skölj betorna med kallt vatten och skala dem. Skär dem i bitar och sjud dem under lock i grönsaksbuljong i cirka 1/2 timme till. Mosa betorna med en potatisstöt och tillsätt oljan, citronsaften och hälften av salvian. Mixa slätt med en stavmixer tillsammans med en klick crème fraiche. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med extra buljong. Servera soppan rykande het i skålar och toppa med riven ost, grovhackade nötter och salvia.

Fotograf