Du behöver

Du behöver följande till 6 portioner:
1 kg färska tomater
1 burk finkrossade tomater
1 vitlök solo
1 gullök
1 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 tsk farinsocker
3 msk färsk oregano
1 dl vatten
0,5 citron (saften)
Olivolja
Salt & peppar


Frikadellerna.
750 gram kalvfärs (funkar med annan färs också)
0,5 vitlök solo
1 ägg
2 msk riven parmesan
Salt
Svartpeppar

Portioner
6

 Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj tomaterna, lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta & peppra. In i ugnen i ca 20-25 minuter.


 Hacka vitlök & gullök fint. Hetta upp en gryta & häll i 3 msk olivolja, svetta löken i ett par minuter utan att det får färg. Slå på vinägern & tillsätt de ugnsbakade tomaterna. Slå på vinet, honung, socker, salt, peppar vatten & till sist de krossade tomaterna. Låt koka upp & sedan småputtra medans du gör frikadellerna.
Avsluta med att röra i oregano & saften från en halv citron.


Riv vitlöken på det finaste på ett rivjärn. Riven även parmesan fint. Blanda färsen med ägget, salt & peppar. Tillsätt vitlök & parmesan. Låt färsen vila i kylen i minst 30 minuter. Gör ett stekprov för att kolla smaken. Rulla som vanliga köttbullar. (de ska väl ?egentligen? vara små, men det duger fint med den storlek man brukar ha på sina köttbullar)


Lägg frikadellerna i tomatsåsen, låt sjuda i ca 15-20 minuter. Koka pasta. Ta lite utav tomatsåsen & blanda i spaghettin.


 


Servera med hyvlad parmesan, grovt hackad basilika & ringla över olivolja.


/PappaKock