Frasiga bagels

En gråmulen söndag, efter nästan 2 veckors strålande sol, uppmuntrade till skönt söndagsbak! Bagels är ju hur gott som helst, så det fick bli just det till eftermiddagens tekopp! Inte så svårt men lite pyssligt med ett ”kok-moment” i mitten av jäsningen- men det är det värt!!

Passar utmärkt till en god lagrad ost, en klick rabarberkompott eller som idag- keso, rucolasallad och tapenade, mums!


Portioner: 24 st minibagels
Du behöver: 

25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
ca 12 dl Ramlösa Kvarn´s Manitoba Cream
1 ägg
solrosfrö, hampafrö, blå vallmofrö- eller en annan mix av favoritfrön
flingsalt

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i ca 5 minuter, den skall vara ganska så stum(inte lös).
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda degen.
Dela degen i 20-24 bitar och forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret och tänj ut hålet.

Jäs ringarna på mjölat bakplåtspapper så är risken mindre att de ”kletar fast” i bakplåtspappret! Bakduk på!
Låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 185 grader (varmluftsugn) och koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka ett par ringar åt gången, ca 2 minuter på var sida.

Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg sedan tillbaks på det mjölade bakplåtspappret.
Pensla dem med uppvispad ägg och strö över fröna och flingsalt.
Grädda på 2 plåtar i ca 25 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk!

Ät och Njut!!
Må så gott!
Kram Louise

Bild för Louise Bondebjer

Mer från Louise Bondebjer


Bild för Louise Bondebjer
Bild för Louise Bondebjer