Fransk löksoppa med gratinerat surdegsbröd

Snabbt, billigt och gott – perfekt vardagsmat, helt enkelt, och samtidigt så mycket smak. Vill du vara mer klassisk kan du riva gruyèreost över baguetten.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 gula lökar
4 msk smör
1/2 glas rött vin
1 l grönsaksbuljong
2 kvistar timjan
2 lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Servering
4 skivor surdegsbröd
100 g Västerbottensost, riven

Skala löken och skiva den tunt. Hetta upp smör i en panna och fräs löken så att den mjuknar. Slå på vinet och buljongen, lägg ner timjan och lagerblad och koka soppan på svag värme i 20 minuter. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Servering: Sätt ugnen på 200°. Bred den rivna osten över brödskivorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka av brödskivorna i 10 minuter, tills de fått fin färg.

Bild för Sofie Karlsson

Mer från Sofie Karlsson


Bild för Sofie Karlsson
Bild för Sofie Karlsson