Klassisk svensk husmanskost. Enkel, god & billig. Fläsklägg med rotmos & senap, perfekt höstmat.
Du behöver

1,5 kg rimmat fläsklägg (helst på ben)
33 cl mörk öl (valfritt)
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
2 gula lökar
2 morötter

250 gram morötter
250 gram kålrot
500 gram mjölig potatis
Salt
Smör
Kruspersilja

Portioner
6
Det vanligaste sättet är ju att koka köttet i en gryta på spisen, men jag föredrar att koka köttet i ugnen. Länge på låg temperatur.
Lägg köttet i en ugnsfast form eller gjutjärnsgryta, slå på vätska så att det täcker. Skala lök & morot, skär i grova bitar & lägg i det. I med pepparkorn & lagerblad. Täck med lock eller plastfilm. Sätt ugnen på 85-90 grader. Sen brukar jag låta det gå mellan 8-12 timmar. Smidigast är att stoppa in det i ugnen när man går & lägger sig, så är det klart när man vaknar.
Man vet att köttet är mört nog när det släpper lätt ifrån benet. Låt köttet svalna något & sedan är det bara att plocka köttet i grova bitar.
Spara all vätska som blir av köttet, det smaksätter man rotmoset med, & det som blir över kan man frysa & använda som fond till såser.

Rotmos:
Skala morot & kålrot & skär i grova tärningar. Koka dem i saltat vatten tills de är nästan mjuka, då tillsätter du skalad & tärnad potatis. Koka tills allt är mjukt.
Häll av vätskan men spara lite.
Här finns det ju lite olika skolor, en del vill ha helt slätt mos & andra vill ha lite grövre med bitar kvar. Jag föredrar ett grövre mos så jag krossar det bara med en visp, tillsätter lite utav fonden från köttet & lite av mosvätskan. Smaka eventuellt av med lite salt & sen en bra klick med smör.

Servera med en god senap, tex Västervikssenap & mycket grovhackad kruspersilja.
Fotograf