En god korv stoppas hemma! och prova svålen; det tar lite tid men är lätt.
Du behöver

Fläskkorv
400 g rimmad fläskkarré
2 msk torkad mejram
1 krm svartpeppar
40 cm svinfjälster
5 kryddpepparkorn
5 nejlikor
5 lagerblad

Ärtkräm
2 dl gula ärtor, blötlagda
2 morötter
2 gula lökar
salt

Friterad grissvål
100 g grissvål
5 dl frityrolja

Garnering
1 ask krasse, klippt
4 msk senap

Portioner
4
Fläskkorv: Skär fläskköttet i grova tärningar och blanda det med mejramen och svartpepparn. Mal köttet i köttkvarn på den mellersta skivan. Stoppa sedan köttet i fjälstret antingen med hjälp av korvhornet i köttkvarnen, eller genom att fylla en spritspåse och spruta färsen i fjälstret. Knyt till ändarna på korven och snurra den sedan till 4 lika stora korvar. Koka upp vatten i en kastrull; tillsätt nejlika, lagerblad och kryddpeppar. Sjud därefter korven tills den når en innertemperatur på 67°.

Ärtkräm: Blötlägg ärtorna i vatten kvällen före tillagningen. Skala och dela moroten. Skala och skär löken grovt. Koka ärtorna i vatten tillsammans med moroten och löken. Skumma bort ärtskalen som flyter upp till ytan under kokningen. Häll av vattnet när ärtorna är mjuka, efter cirka 20–30 minuter, och mixa ärtkrämen slät. Smaka av med salt.

Friterad grissvål: Koka svålen i vatten. När svålen är mjuk, ta upp den och låt svalna. Skrapa därefter bort allt fett som sitter på svålen. Torka svålen i ugn på 50° tills den känns krispig, cirka 5–6 timmar. Fritera sedan svålen på spisen i en kastrull. Obs! Oljan måste vara mycket varm, cirka 200°. Svålen är färdigfriterad när den ›puffat till‹ sig. Låt den sedan ligga på lite papper och droppa av. Smaka av med salt.

Servering: Lägg upp korv, ärtkräm och svål på en tallrik. Garnera med klippkrasse och din favoritsenap.
Fotograf