Fläskfilé med smörstekt vitkål och apelsinmarinerade morötter

Tricket för att få en god och saftig fläskfilé är att steka den på låg temperatur och inte för länge. Att använda termometer är nästan ett måste. Köp svenskt kött och låt innertemperaturen bli 65°.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 fläskfilé, svensk (ca 600 g)
1 litet knippe timjankvistar
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
smör

Smörstekt vitkål
3 dl vitkål, strimlad
3 msk smör
salt och peppar
körvel

Grillade morötter
8–12 knippmorötter beroende på storlek
1 vitlöksklyfta
1/2 apelsin, skalet
3 msk olivolja
salt och peppar

Putsa och bryn fläskfilén i smör; salta och peppra. Lägg filén på bakplåtspapper eller aluminiumfolie, lägg över timjan och vitlök. Stek färdig i ugn på 150° till en innertemperatur av 65°.

Smörstekt vitkål: Smält smöret och stek vitkålen på svag värme tills den hunnit mjukna. Smaka upp med salt och peppar. Strö över körvel precis innan servering.

Grillade morötter: Koka morötterna i saltat vatten. Dra av skalet med händerna på samma sätt som när du skalar kokta rödbetor. Lägg morötterna i olivolja, vitlök, apelsinskal, salt och peppar. Låt ligga och marinera i minst 2 timmar. Grilla.

Vinförslag: 
2015 Fleur du Cap Chardonnay 2013, Western Cape, Sydafrika 89:–
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman