Har du tid, koka gärna en buljong på räkskalet som du får över. Börja då med att skala räkorna och rosta skalen i lite matolja tills det börja bli gyllene. Slå på vatten och sjud 15 minuter. Sila av skalen och byt ut en del av fiskbuljongen mot räkbuljongen.
Du behöver

400 g fisk ex kolja och lax
500 g  räkor med skal
1 gul lök, skalad
3 vitlöksklyftor, skalade
2 morötter, skalade
4-6 potatisar, skalade
1 fänkål
4 msk olivolja
1 pkt saffran à 0,5 g
5 timjankvistar
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 tsk torkade chiliflakes
l l fiskbuljong
salt och peppar
dill
skal från 1 citron

Paprikacrème
1 rostad paprika, rosta själv eller använd färdig på burk
2 äggulor
2 tsk senap
1 ½ dl matolja
salt och peppar

Portioner
4
  1. Skala och skär alla rotfrukter och grönsaker i mindre bitar och fräs i olivolja utan att det får färg. Tillsätt saffran, timjan, chiliflakes, lagerblad och buljongen.
  2. Sjud tills potatisen och morötterna är mjuka.
  3. Dela under tiden fisken i mindre bitar och skala räkorna. Tillsätt fisken till grytan och sjud ca 3 minuter, smaka av med salt och peppar.
  4. Pensla paprikan med olja och rosta i ugnen på 200° tills den fått svarta blåsor på sig. Ta ut och lägg plastfilm över formen och låt svalna.
  5. Dra skinnet av paprikan och ta ur kärnhuset. Mixa paprikan med äggulor och senap. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du mixar, smaka upp med salt och peppar.
  6. Precis innan servering vänd ner räkorna, strö över dill och riv över citronskal. Servera grytan med en klick paprikacrème och nybakt bröd.
Fotograf