Du behöver

300 g lax
300 g vit torskfisk
200 g räkor, skalade
2 morötter
1 litet huvud rotselleri
1 fänkål
2 gula paprikor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 dl grädde
5 dl vitt vin
dillfrö, fänkålsfrö, mejram, salt och vitpeppar efter smak

Saffransaïoli
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 pkt saffran
1/2 dl matolja
1/2 dl olivolja
3 äggulor
salt

Portioner
4
Skär grönsakerna i jämnstora bitar och lägg i stor kastrull med lite olja och kryddorna. Sautera allt utan att det tar färg. Häll på vinet och låt koka upp. Efter första uppkoket: smaka av och tillsätt de krossade tomaterna. Låt allt sjuda och smaka av. Putsa fisken och skär i jämnstora bitar. Koka upp ett blancheringsvatten vid sidan av och salta lätt. Lägg i fisken i vattnet som INTE får stormkoka. Låt det sjuda cirka 4 minuter. Smaka eventuellt av grytan med mera kryddor och avsluta med grädden.

Saffransaïoli: Rör ihop äggula, saffran och dijonsenap samt pressa ner lite vitlök och smaka av med salt. Vispa kraftigt och tillsätt oljorna under kraftig omrörning så att det inte spricker. Börjar det bli för glansigt och kännas som att det är på väg att spricka, tillsätt några droppar kallt vatten.

Servering: Lägg räkor och fisk i botten på tallriken. Slå över grytan. Garnera med valfria färska örter, aïoli och kanske ett gott vitlöksbröd.
Bifoga dryck

Matrot Bourgogne Chardonnay 2007

Art nr
73158

Från det mycket traditionella paret Thierry och Pascale Matrot (Domaine Matrot) kommer denna Bourgogne Blanc, som dock varit moderna nog att försluta den med skruvkork. De odlar helt ekologiskt men pratar inte om det, eftersom grannarna runt om sprutar kemikalier, så helt eko tycker de inte att deras viner är. En liten portion nya fat används och faktiskt är ca 20-30% av innehållet från den högt klassade kommunen Meursault, resultatet blir en sällsynt högklassig men ändå enkel Bourgogne Blanc. Stram, klassisk, elegant med såväl gröna som gula äpplen, mandel och massor av mineral.

Fotograf