
300 g lax
300 g vit torskfisk
200 g räkor, skalade
2 morötter
1 litet huvud rotselleri
1 fänkål
2 gula paprikor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 dl grädde
5 dl vitt vin
dillfrö, fänkålsfrö, mejram, salt och vitpeppar efter smak
Saffransaïoli
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 pkt saffran
1/2 dl matolja
1/2 dl olivolja
3 äggulor
salt
Saffransaïoli: Rör ihop äggula, saffran och dijonsenap samt pressa ner lite vitlök och smaka av med salt. Vispa kraftigt och tillsätt oljorna under kraftig omrörning så att det inte spricker. Börjar det bli för glansigt och kännas som att det är på väg att spricka, tillsätt några droppar kallt vatten.
Servering: Lägg räkor och fisk i botten på tallriken. Slå över grytan. Garnera med valfria färska örter, aïoli och kanske ett gott vitlöksbröd.
Matrot Bourgogne Chardonnay 2007
Från det mycket traditionella paret Thierry och Pascale Matrot (Domaine Matrot) kommer denna Bourgogne Blanc, som dock varit moderna nog att försluta den med skruvkork. De odlar helt ekologiskt men pratar inte om det, eftersom grannarna runt om sprutar kemikalier, så helt eko tycker de inte att deras viner är. En liten portion nya fat används och faktiskt är ca 20-30% av innehållet från den högt klassade kommunen Meursault, resultatet blir en sällsynt högklassig men ändå enkel Bourgogne Blanc. Stram, klassisk, elegant med såväl gröna som gula äpplen, mandel och massor av mineral.