Fiskburgare med majo, tomatsalsa och avokado

Spara ändbitar när du tillagar fisk, för just dessa bitar är perfekta att använda till burgarna. Här har vi bara använt torsk, men självklart kan du blanda i exempelvis annan vit fisk eller lax.


Portioner: 4
Du behöver: 

400 g malen torsk, sej eller kolja
1 tsk salt
peppar
2 potatisar, kokta
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd

Hamburgerbröd
(ca 10 st)
450 g vetemjöl
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl mjölk
3/4 msk socker
1 tsk salt
1 msk honung
3 msk rapsolja

Majonnäs
2 äggulor
2 tsk senap
2 tsk vinäger
ca 1 1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Tomatsalsa
3 tomater
3 salladslökar
2 tsk vinäger
1 msk rapsolja
salt och peppar

Tillbehör
1 avokado
salladsblad
mjölksyrad gurka

Hamburgerbröd: Värm mjölken till cirka 37°. Lös upp jästen i mjölken. Arbeta ner mjöl, salt, socker, honung och rapsolja. Knåda degen på medelhastighet i 10–12 minuter; degen ska släppa från bunken, vara elastisk och lättbearbetad. Låt jäsa under lock i 30–60 minuter; degen ska dubbla sin storlek. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den sedan i bullar som väger cirka 70 g/styck. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60–80 minuter, tills de dubblat sin storlek. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225° varm ugn i 6–8 minuter.

Majonnäs: Använd helst en stavmixer för att få en fast majonnäs. Blanda äggulor, senap och vinäger. Mixa ner rapsoljan. Smaka upp med salt och peppar.

Tomatsalsa: Skär tomaterna i små tärningar. Skär salladslöken fint. Blanda tomat och lök med vinäger, olja, salt och peppar.

Fiskburgare: Låt ströbrödet dra i grädden. Riv potatisarna. Blanda fiskfärsen med ströbrödet och potatisen. Smaka upp med salt och peppar. Forma till burgare och stek i panna.

Serverig: Servera burgarna med bröden, majon, salsan och övriga tillbehör.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman