Filodegsbakade ägg med taleggio och prosciutto

Som små äggbakelser blir dessa filobakade ägg med både taleggio och prosciutto. De är godast varma, men går även bra att servera kalla – på picknick, till exempel!


Portioner: 4
Du behöver: 

8 ark filodeg, ca 15x15 cm stora
2 msk smält smör
4 små ägg
2 stora skivor prosciutto eller parmaskinka
40 g taleggio
salt och svartpeppar

Värm ugnen till 175°. Smörj en plåt för stora muffins. Klä fyra av formarna med dubbla ark filodeg, pensla med smör mellan arken och avsluta med en pensling i den färdiga »filoformen«. Lägg 1/2 skiva prosciutto i varje form och knäck försiktigt 1 ägg i varje form. Fördela taleggion över formarna och tryck försiktigt ner osten i äggen. Krydda med salt och svartpeppar. Baka i mitten av ugnen tills äggen stelnat och börjar få fin färg, cirka 15–20 minuter.

Vinförslag: 
2237 Rudera Chenin Blanc 2009, Stellenbosch, Sydafrika
Bild för Lisa Lemke

Mer från Lisa Lemke


Bild för Lisa Lemke
Bild för Lisa Lemke