Falafel med tahinisås och tabbouleh

Det är enkelt att göra egen falafel och mycket godare än de färdiga alternativen. Tillbehören kan du såklart variera efter vad du själv vill ha.


Portioner: 4
Du behöver: 

300 g kikärtor, kokta
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök, riven
1 potatis av mjölig sort, finriven
1/2 dl persilja, finhackad
1 tsk spiskummin
1 tsk bakpulver
 salt och peppar
1 msk potatismjöl

Tahinisås
1 msk tahini
1 citron, saften
2 dl matlagningsyoghurt
salt och peppar

Bröd
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl vatten
salt
1 msk matolja
1 tsk bakpulver

Tomatröra
400 g körsbärstomater
1 rödlök
1 dl persilja och mynta, finskuren
1 msk rapsolja
salt och peppar

Servering
sallad
citron

Mixa alla ingredienser till falafeln. Forma till bollar och stek i olja (eller fritera om du hellre vill göra det).

Tahinisås: Blanda alla ingredienser.

Bröd: Värm ugnen till 230°. Låt två plåtar bli riktigt varma. Blanda alla ingredienser till brödet i en bunke. Knåda degen i 3 minuter. Dela den och rulla i bitar lika stora som pingisbollar. Låt vila i 10–15 minuter. Kavla ut bullarna tunt som tunnbröd och lägg på plåten. Grädda tills de har fått färg och är krispiga. När bröden är klara, blöt ner dem under rinnande vatten och lägg under handduk tills de blir mjuka.

Tomatröra: Skär tomaterna i klyftor. Finhacka rödlöken och blanda med tomater, örter och rapsolja. Smaka upp med salt och peppar.

Servering: Lägg upp i skålar så att var och en kan lägga ihop sin falafel som man vill. Servera med sallad och citronklyftor.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman