Du behöver

Deg
5 dl vetemjöl
75 g margarin
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
kallt vatten

Fyllning
250 g köttfärs
2 salladslökar
1 stor gul lök
1/2 dl matolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk mild chilifrukt, grovhackad
1 1/2 dl gröna oliver, grovhackade
2 hårdkokta ägg, hackade

1 ägg till pensling

Portioner
25-30 st
Deg: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i margarinet. Arbeta med händerna och tillsätt kallt vatten lite i taget tills degen blir mjuk och smidig. Det går också bra att blanda alla ingredienserna i matberedare. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.

Fyllning: Hacka löken och fräs den i oljan i cirka 5 minuter. Tillsätt salt, spiskummin, paprikapulver och chili. Finhacka salladslöken; tillsätt denna och köttfärsen i stekpannan. Sänk temperaturen och blanda väl, stek tills köttet tappat den röda färgen. Ta bort från plattan och lägg i de hackade äggen och oliverna.

Ta upp degen på bakbord och knåda några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor, cirka 12 cm i diameter. Lägg på fyllning på ena halvan av den runda plattan och lämna även 1 1/2 cm i kanten. Vik ihop pirogerna och tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. Grädda långt ner i ugnen på 225° i 10–12 minuter, eller tills pirogerna blir gyllenbruna.
Fotograf