Dessa kräver en arbetsinsats, men genom att det mesta går att förbereda fungerar de bra att servera även när du har många gäster. Tänk på att inte göra dem för stora; klassiskt är éclairer avlånga, men självklart kan du även göra runda varianter.

Petits-chouxerna kan bakas långt i förväg och sedan frysas in. Tina därefter dem du behöver på hushållspapper.
Du behöver

(ca 20 små; du får fler petits-chouxer beroende på storlek)
2 dl mjölk
2 dl vatten
160 g smör
1 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl
7 ägg

Apelsincrème
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
2 msk socker
3 äggulor
3 msk socker
2 msk maizena
25 g smör, rumstempererat
1–2 apelsiner, skalet

Servering
mörk choklad

Koka upp mjölk, vatten, smör och salt. Tillsätt vetemjöl under ständig omrörning. Rör tills smeten släpper i kanterna, det tar cirka 4 minuter. Slå över smeten i en bunke. Blanda ner ett ägg i taget och rör hela tiden. Fortsätt att röra i 2–3 minuter efter att alla ägg är tillsatta. Plasta och ställ kallt; smeten ska kallna helt och hållet. Sätt ugnen på 180°. Häll smeten i spritspåsar och spritsa ut smeten på bakplåtspapper. Kom ihåg att inte göra petits-chouxerna för stora då de serveras på en buffé och ska kunna ätas med fingrarna. Grädda i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsincrème: Dela vaniljstången och koka upp den med mjölk och 2 msk socker. Vispa äggulor, 3 msk socker och maizena fluffigt; tillsätt det i kastrullen med mjölken. Koka upp och sjud sedan på svag värme i 2–3 minuter. Sila vätskan och låt svalna till rumstemperatur. Riv skalet på apelsinerna. Vispa ner smör och apelsinskal i smeten. Förvara i kyl fram till servering.

Servering: Smält chokladen i vattenbad. Gör ett snitt i petits-chouxerna. Fyll en spritspåse med apelsincrème och spritsa in i petits-chouxerna. Skeda choklad över.
Fotograf