Det är friskt, syrligt och drar rejält i munnen, precis så som en citronsorbet ska vara. Det är svårt att ange exakt mängd citronsaft, för det beror på hur syrlig du vill ha sorbeten. Du kan välja att dra ner på sockermängden, men kom ihåg att sorbeten då blir lite isigare.
Du behöver

2 gelatinblad
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl citronsaft, nypressad (4–6 citroner)
2 1/2 dl mjölk, 3% eller fetare

Rostade mandelskorpor
75 g smör, rumstempererat
1 dl ljust muscovadoråsocker
2 ägg
2 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl mandlar

Servering
2 dl hallon
ev. socker
mynta

Portioner
4
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Rulla citronerna mot skärbrädan medan du trycker med handen så kommer de att släppa ifrån sig mer saft. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 1/2 dl. Koka ihop socker och vatten tills sockret smält. Rör ner gelatinbladen och låt sockerlagen svalna. Rör ner citronsaften och mjölken; kör sedan smeten i glassmaskin. Smaka av så att du får lagom med syrlighet i smeten. Servera sorbeten precis nykörd eller frys in den.

Rostade mandelskorpor: Rosta mandlarna i torr stekpanna. Grovhacka de rostade mandlarna. Rör ihop smör och muscovadoråsocker. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Dela på smeten och rulla ut på en plåt. Tryck till rullarna lite lätt och grädda på 175° i 20 minuter. Dela rullarna i skorpor och torka dem på 200° i cirka 5 minuter.

Servering: Mosa hallonen. Beroende på sötma, tillsätt eventuellt lite socker. Lägg hallon i botten på en tallrik. Skeda sorbeten och lägg på tallriken. Toppa med lite mynta och servera skorporna till.

Vinförslag: 7897 Mia Moscato, Spanien 64:–
Fotograf