Det här är en klassisk citronpaj, som verkligen ska smaka syrligt från citronen. Se till att använda mogna och riktigt gula frukter, som också släpper ifrån sig mycket saft. Syrligheten rundas av genom att pajen serveras med vispad grädde.
Du behöver

Pajdeg
150 g vetemjöl
75 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
1 nypa salt

Fyllning
5 dl citronsaft, färskpressad (ca 7–8 citroner)
100 g socker
4 äggulor
30 g maizena
2 msk smör

vispad grädde
citronmeliss

Pajdeg: Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt den ligga och vila i kyl, gärna över natten. Smörj en form med löstagbar kant och 30 cm diameter. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, ställ in i frysen i cirka 30 minuter. Fyll degen med torkade ärtor (för att hålla kanterna på plats) och grädda vid 180° i 15–20 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Pressa saften ur citronerna. Vispa ihop socker och äggulor i en kastrull. Tillsätt citronsaften och sjud upp tills första bubblan kommer. Smaka av; om det är för syrligt, rör ner mer socker; syrligheten beror mycket på citronernas mognad. Rör ner maizenamjölet utrört i lite vatten och sjud på svag värme i 1 minut. Avsluta med att röra ner smöret. Slå fyllningen i pajskalet och ställ in pajen i kylen att stelna.

Servering: Toppa med vispad grädde och citronmeliss.
Fotograf