Bakad rotselleri slår det mesta! Ta de minsta knölarna du hittar och låt dem vara i ugnen i cirka 1 1/2 timme. Ät dem sedan istället för potatis eller pasta. Välj helst en saftig och härlig kyckling samt gärna ekologisk, som här.
Du behöver

1 kyckling, gärna ekologisk
2 citroner
timjan, rosmarin
rapsolja
salt och peppar

Bakad rotselleri
4 små eller 2 stora rotselleriknölar
150 g smör
1 dl bladpersilja, skuren
1/2 dl gräslök, skuren
salt och peppar

Portioner
4
Picka med en kniv hål i en av citronerna och lägg den tillsammans med lite rosmarin och timjan i kycklingen. Skär den andra citronen i skivor. Hacka lite timjan och rosmarin och blanda med salt och peppar; tryck in det under skinnet på kycklingen tillsammans med citronskivorna.

Lägg kycklingen på ett galler, pensla den med olja, salta och peppra. Har du ångugn, börja gärna med 30% ånga och 150° i 20 minuter, fortsätt sedan med varmluft på 150° i cirka 30 minuter; kör annars bara varmluft på 150° i cirka 50 minuter. Tiderna är cirkatider och beror på storleken på fågeln. Kolla gärna låren innan ni tar ut den eftersom det tar längst tid för dem att bli färdiga.

Bakad rotselleri: Skrubba rotsellerin noga och skär eventuellt bort de trassliga rötterna i botten. Ställ sellerin på ett fat och baka på 175° i 1 1/2–2 timmar beroende på hur stora knölarna är; de ska vara mjuka i mitten när de tas ut. Blanda smör och örter, smaka upp med salt och peppar.

Servering: Ställ fram hela kycklingen så får var och en ta av den, eller tranchera kycklingen vid bordet. Dela rotsellerin som en bakpotatis och klicka i örtsmöret.
Fotograf