Chokladkaka med salt kolasås

Både det salta och syrliga möter fint den söta kakan och såsen. Kakan är gjord med choklad och här väljer du själv variant. Lindts bakchoklad med 70% kakaohalt fungerar bra i denna typ av bakning.


Portioner: 10 bitar
Du behöver: 

200 g mörk choklad, 70%
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt

Salt kolasås
75 g smör
50 g ljust muscovadosocker (1 dl)
50 g socker (1/2 dl)
50 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)
1 1/4 dl grädde
2 tsk flingsalt

Syrliga frukter
1/2 mango
1 äpple, gärna Ingrid Marie
1 dl ananas
2 passionsfrukter

Sätt ugnen på 225°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm rund form med löstagbar kant. Smält smöret och chokladen på svag värme i en kastrull; låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa upp äggen och sockret så att det blir luftigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner chokladen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 12–15 minuter; kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna. Förvara den sedan i frysen över natten.

Salt kolasås: Smält smör, socker och sirap; sjud i 3 minuter. Tillsätt grädde och salt och sjud 1 minut till. Låt kolasåsen svalna.

Syrliga frukter: Skär ner all frukt i små tärningar och blanda dem med passionsfrukterna.

Servering: Lägg kakan på ett fat, slå på kolasåsen och bred med lätt hand ut den. Toppa med de tärnade frukterna.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman