Marängerna kan man självklart göra utan att göra tårtan. Servera kakan eller marängerna till kaffet.
Du behöver

200 g smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kvalitetskakaopulver
3 ägg
3 dl vetemjöl

lakritsmaräng

2 äggvitor
1/2 krm ättika
1 dl socker
1 tsk lakritspulver, gärna från Lakritsfabriken

dekoration

färska hallon
1 lime, rivet skal

Portioner
16

Sätt ugnen på 185°. Smält smöret i en kastrull. Häll i de frysta hallonen och låt dem tina. Sjud i 1 minut och ta sedan kastrullen från plattan. Blanda socker och kakaopulver och rör ner detta i hallonsmöret. Rör ner ett ägg i taget i smeten. Sikta sedan ner mjölet försiktigt och rör om. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten när den är klar. Ta ut kakan och låt den svalna.

lakritsmaräng: Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna i 1 minut och tillsätt sedan ättikan. Tillsätt socker och lakritspulver i omgångar och fortsätt vispa tills äggvitorna blivit fasta. Smaka av och smaksätt med mer lakritspulver efter behag. Täck den avsvalnade chokladhallonkakan med marängsmeten och sätt in kakan i ugnen. Låt marängen få lite färg och ta sedan ut kakan.

Dekorera med färska hallon och rivet skal från en lime.

Fotograf