Du behöver

Chokladsmulor

100 g smör
100 g socker
75 g maltsirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat

Chokladkräm

200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 äggulor

Glacerade päron

2 päron av fast sort
2 msk socker
1 dl rökig whisky
Salt
Smör till stekning

Kolasås

1 burk kondenserad mjölk
Spadet från päronen
2 msk rökig whisky

Chokladsorbet

500 g vatten
300 g mörk choklad 70 % kakao
80 g mörk sirap
1 blad gelatin blötlagt

Portioner
4
Chokladsmulor

Blanda samman alla ingredienser och lägg ut på plåt. Baka i ugn i 180 grader tills gyllene, ca 6 minuter. Låt svalna, mixa sedan till smulor.

Chokladkräm

Blanda samman äggulor, grädde och mjölk. Sjud blandningen tills den koagulerar och häll den då över chokladen. Rör om tills chokladen smält, ställ i kyl minst 2 timmar.

Glacerade päron

Skala och klyfta päronen. Bryn smöret och stek päronen gyllene i smör. Strö över socker och låt karamellisera, tillsätt whiskyn och låt koka ihop till simmig sås. Lyft upp päronen och spara spadet.

Kolasås

Koka mjölken i sin burk i 3 timmar. Kyl ned. Smaksätt med päronspad samt whisky efter smak.

Chokladsorbet

Koka upp vatten, sirap och gelatinblad. Tillsätt chokladen och rör om. Frys i Paco jet-form eller kör i glassmaskin och låt frysa till. Kör sorbeten i Paco Jet-maskinen precis före servering.