Detta är en traditionell toskansk platt kaka bakad på kastanjemjöl. Till den behövs inget extra tillsatt socker, eftersom mjölet står för sötman och smeten även innehåller sultanrussin och pinjenötter. Den serveras kall och är fast i konsistensen. här serveras den med skivor av bärnstensfärgad kvitten, långbakad i honung och vin santo.
Du behöver

1 stor kvittenfrukt, ca 500 g
?4 msk honung?
1 dl vin santo eller marsalavin

kaka

?350 g kastanjemjöl
?4 dl mjölk, ljummen?
1/2 dl sultanrussin
?3 msk pinjenötter?
1–2 msk olivolja?
1 nypa salt?
1 tsk färsk rosmarin, finhackad

Portioner
4

Sätt ugnen på 150°. Skölj och torka av eventuellt ludd från kvittenfrukten, men behåll skalet. Halvera frukten på längden och skär tunna klyftor eller skivor. Avlägsna kärnhuset genom ett snitt i varje skiva. Bred ut kvittenskivorna i en ugnsfast form, ringla över smält honung och stänk över det hela med vinet. Täck med folie. Baka i mitten av ugnen i 2 1/2 timme. I halvtid, kontrollera att skivorna inte ser torra ut; häll i så fall på mer honung och vin och täck igen. Kvittenskivorna är färdiga när de ändrat färg till rött och är mjuka. Lossa dem från formen och låt dem svalna helt.

kaka: Höj ugnstemperaturen till 175°. Värm mjölken så att den är fingervarm och sikta ner kastanjemjölet under omrörning. Tillsätt pinjenötter, russin, rosmarin och salt. Smörj en låg pajform, 22 cm i diameter, med olivolja och klicka i smeten. Bred den jämn med spatel och ringla över olivolja. Baka kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Lägg på kvittenskivorna, ös över lag från kvittenformen och toppa kakan med rosmarin och pinjenötter.

Fotograf