Salt och, som här, varmrökt torsk vänds ner i ett potatismos gjort med olivolja och vitlök. Resultatet blir en fransk version av svensk lapskojs. Fantastiskt till ett gott bröd när hungern smyger sig på, och ett perfekt sätt att ta vara på det tunna bukköttet.
Du behöver

170 g skinn- och benfritt bukkött från torsk (två sidor)
3 msk havssalt
1 msk strösocker
600 g mjölig potatis
1.5 dl olivolja - gärna med lite beska
2 stora vitlöksklyftor
svartpeppar
ev rivet citronskal

Servering
bröd

Portioner
8

Salta och sockra torsken på båda sidor och låt den ligga i rumstemperatur i cirka 25 minuter. Skölj av saltet och sockret, klappa fisken torr. Varmrök den i cirka 5 minuter, eller tills den är helt genomlagad. Har du ingen rök, kan du varmröka på spisen genom att lägga rökspån i botten på en kastrull/gryta; ställ grytan på en varm platta, lägg i ett galler och placera torsken på det.

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Mosa den med en potatisstomp, och rör ut stompet med olivolja och riven eller pressad vitlök. Mosa ner torsken i potatismoset och smaka av med svartpeppar och eventuellt rivet citronskal. Servera brandaden med ett gott bröd. Brandaden ska vara lite mosig och krämig. Om den har hunnit stelna innan det är dags att servera kan man röra ner mer olivolja.

Fotograf